• Choose:
Foto: Mark Prins
'A photo taken from the heart is meaningful.'

About

Inge van Mill

Inge van Mill (1976, Nederland) is zeventien jaar actief als professioneel fotograaf. Zij creëert eigen documentaires / kunst-projecten en daarnaast werkt ze in opdracht voor toonaangevende opdrachtgevers waaronder dagblad Trouw. Verschillende disciplines waarin zij werkzaam is: fotojournalistiek, reportages en portretten, tevens documentaire film. Haar werk vertaalt zich in fotografische beelden, videowerken en objecten.

Van Mill maakte kennis met fotografie op het Sint Lucas in Boxtel, opleiding voor reclame- en presentatietechnieken, waar zij in 1998 afstudeerde. Daarna vervolgde ze haar studie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag, richting fotografie, waar zij in 2002 afstudeerde met een reportage over Karim, een 14-jarige jongen van Marokkaans-Nederlandse komaf, hij groeide op in de Schilderswijk. Met deze serie won Van Mill de 2e prijs binnenland documentair bij de Zilveren Camera. Haar werk is inmiddels vijf keer bekroond bij de de Zilveren Camera, de fotojournalistieke prijs van Nederland. Daarnaast wordt haar documentaire werk als haar kunst tentoongesteld en in gelimiteerde oplages verkocht.

Met haar journalistieke en artistieke oog observeert en reflecteert Van Mill de maatschappij. Kenmerkend voor haar stijl is dat vorm, inhoud en emotie zo samenvallen dat er een intrigerende, verdiepende en levendige gelaagdheid ontstaat. Thema’s die terugkomen in haar werk omvatten maatschappelijke en culturele onderwerpen; onder andere kwetsbaren in de samenleving, maatschappelijke kwesties en daarnaast de schoonheid van het menselijke bestaan en het alledaagse. Voor Kwetsbaarheid en kracht komen samen in haar werk, voor Van Mill is het belangrijk om de werkelijkheid te benaderen en de gevoels- en belevingswereld weer te geven.

Door vooruit te denken en situaties aan te voelen streeft Van Mill er naar dat ‘ene’ ogenblik voor altijd in beeld te vangen.

* Op dit moment werkt Van Mill aan ‘n filmische documentaire: ‘Onderzoek anno 2020 naar de staat en het belang van professionele, kritische en onafhankelijke fotojournalistiek in een veranderend(e) medialandschap en maatschappij in
Nederland’.

* ZomerEXPO 2019 in museum De Fundatie in Zwolle, Nederland. Theme: Europa. De drieluik: De facto Capital wordt er tentoongesteld.
25.05.19 – 01.09.19

De reden om in de fotojournalistiek werkzaam te zijn: ‘Een belangrijke voorwaarden voor een goed werkende democratie is de maatschappij te informeren. Professionele onafhankelijke fotojournalisten en journalisten dienen te handelen met een kritische blik en vanuit onafhankelijkheid en waarheidsvinding, hierdoor worden fake-news en propaganda tegengegaan. De fotojournalist communiceert door middel van beeld het verhaal, een beeld is onuitwisbaar en toont de weergave van dat moment, wat in tekst alleen niet te vangen is.’

English text

Inge van Mill (1976, the Netherlands) has been working as a professional independent photographer for the past seventeen years. Van Mill creates her own documentaries and art projects in photo and film, and she also works on projects commissioned by various patrons in portrait, art and photojournalism, including the Dutch newspaper Trouw.

One notable feature of her style is that form, content and emotion converge in such a way as to create lively and intriguing layers and depth in her work.

She discovered photography at Sint Lucas (creative industrie) in Boxtel, where she graduated in 1998. She continued her study at the Royal Academy of Art (KABK) in The Hague in the Netherlands, where she graduated Photography in 2002. Her work has meanwhile been awarded a prize on five occasions by the Zilveren Camera, the Dutch press photography award. In addition, her work is exhibited and sold in limited editions.

With an eye for humanity Van Mill observes society and reproduces it through the eyes of an artist and journalist. Recurring themes in her work includes: vulnerable people in society, society issues, the beauty of human existence and the everyday life.

Vulnerability as strength assembles in her work, for Van Mill it is important to approach reality and the personal and the emotional world.

* At this moment Van Mill is working on a documentary film: ‘Research in the year 2020 about the State and the importance of professional, critical and independent photojournalism in a changing media landscape and society in the Netherlands’.

* ZomerEXPO 2019 in museum De Fundatie in Zwolle, The Netherlands. Theme: Europa. Triptych title: De facto Capital.
From 25.05.19 – 01.09.19