• Choose:
Foto: Mark Prins
'A photo taken from the heart is meaningful.'

About

Inge van Mill

Inge van Mill (1976, Nederland) is zeventien jaar actief als professioneel fotograaf. Zij creëert eigen documentaires / kunst-projecten en daarnaast werkt ze in opdracht voor toonaangevende opdrachtgevers waaronder dagblad Trouw. Verschillende disciplines waarin zij werkzaam is: fotojournalistiek, reportages en portretten, tevens documentaire film. Haar werk vertaalt zich in fotografische beelden, videowerken en objecten.

Van Mill maakte kennis met fotografie op het Sint Lucas in Boxtel, opleiding voor reclame- en presentatietechnieken, waar zij in 1998 afstudeerde. Daarna vervolgde ze haar studie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag, richting fotografie, waar zij in 2002 afstudeerde met een reportage over Karim, een 14-jarige jongen van Marokkaans-Nederlandse komaf, hij groeide op in de Schilderswijk. Met deze serie won Van Mill de 2e prijs binnenland documentair bij de Zilveren Camera. Haar werk is inmiddels vijf keer bekroond bij de de Zilveren Camera, de fotojournalistieke prijs van Nederland. Daarnaast wordt haar documentaire werk als haar kunst tentoongesteld en in oplages verkocht.

Met haar journalistieke en artistieke oog observeert en reflecteert Van Mill de maatschappij. Kenmerkend voor haar stijl is dat vorm, inhoud en emotie zo samenvallen dat er een intrigerende en levendige gelaagdheid ontstaat. Thema’s die terugkomen in haar werk omvatten maatschappelijke en culturele onderwerpen, onder andere kwetsbaren in de samenleving, maatschappelijke kwesties en daarnaast de schoonheid van het menselijke bestaan en het alledaagse. Voor Van Mill is het belangrijk om de werkelijkheid te benaderen en de gevoels- en belevingswereld van de betrokkenen weer te geven. Kwetsbaarheid en kracht komen samen in haar werk.

Door vooruit te denken en situaties aan te voelen streeft Van Mill er naar dat ‘ene’ ogenblik voor altijd in beeld te vangen.

* Op dit moment werkt Van Mill aan ‘n filmische documentaire: ‘Onderzoek anno 2020 naar de staat en het belang van professionele, kritische en onafhankelijke fotojournalistiek in een veranderend medialandschap en maatschappij in Nederland’.

De reden om in de fotojournalistiek werkzaam te zijn: ‘Een belangrijke voorwaarden voor een goed werkende democratie is de maatschappij te informeren. Professionele onafhankelijke fotojournalisten en journalisten dienen te handelen met een kritische blik en vanuit onafhankelijkheid en waarheidsvinding, hierdoor worden fake-news en propaganda tegengegaan. De fotojournalist communiceert door middel van beeld het verhaal, een beeld is onuitwisbaar en toont de weergave van dat moment, wat in tekst alleen niet te vangen is.’

English text

Inge van Mill (1976, the Netherlands) has been working as a professional independent photographer for the past seventeen years. She creates her own art and documentary projects in photo / film. Furthermore she receives assignments in portraits, photojournalism and reportages for various clients including newspaper Trouw.

Vulnerability as a strength assembles in her work, which distinguished by form, content and emotions, an unique and intriguing layering arises, which creates a vivacity and depth in her work.

She discovered photography at Sint Lucas in Boxtel, where she graduated in 1998. She continued her study at the Royal Academy of Art (KABK) in The Hague in the Netherlands, where she graduated Photography in 2002. Since then she won five awards in different categories of the ‘Zilveren Camera’, the Dutch professional photojournalism award. Van Mill her photos are exhibited at several exhibitions and professional art fairs as well as sold in limited editions.

With an eye for humanity, journalism and art she observes and reflects society. Reoccurring themes in van Mill’s work are social issues, involving those who are vulnerable, society-related issues combined with the beauty of human existence and the everyday life. For her it is important to approach the personal and the emotional world.

* At this moment Van Mill is working on a documentary film: ‘Research in the year 2020 to the State and the importance of professional, critical and independent photojournalism in a changing media landscape and society in the Netherlands’.

* ZomerEXPO 2019 in museum De Fundatie. Theme: Europa. Triptych title: De facto Capital.
From 25.05.19 – 01.09.19 Zwolle, The Netherlands.