• Film

The brink 2020 – Outdoor Art – Rotterdam

Het kantelpunt 2020 - Buitenkunst

Buitenkunst Het Kantelpunt 2020 van 5 – 16 juni 2020 in het centrum van Rotterdam met kunstfilmpjes & posters op billboards van JCDecaux.

Op 5 juni 2020 vindt er een live belichaming plaats van performers BAS en Whitney Selina bij verschillende digitale billboards waarop 11 kunstfilmpjes worden getoond in Rotterdam.

Het Kantelpunt 2020 is ontstaan in tijden van de coronacrisis; het project toont menselijke gevoelens en de actualiteiten rondom COVID-19.

Ontwaken in een nieuwe realiteit.

De coronacrisis breekt aan als een onaangename verrassing en gaat gepaard met veel onduidelijkheid en angst. De wc-rollen zijn niet aan te slepen, met als gevolg lege schappen, het toonbeeld van overlevingsdrang. De wc-rol als wapen in de coronastrijd, de mens gevangen in een web van egoïsme en opgesloten in een ‘intelligente lockdown’. Aan alle kanten kraken de poorten en vertonen de muren barsten. Hoe lang is de samenleving bestand tegen deze inperkingen en zullen de bewakers het volk in het gareel houden?

De pandemie brengt de wereldeconomie tot stilstand. Financieel gewin staat boven het menselijk belang. Op welke wijze is het individu instaat deze coronaperiode te overleven?

De omgeving ziet er van de ene op de andere dag anders uit, opeens zijn er overal pijlen, linten, doorzichtige schermen, mondkapjes; de anderhalve-meter maatschappij is geschapen. De huidige realiteit is vervreemdend, surrealistisch bijna. Het lijkt alsof we wakker zijn geworden op ’n andere planeet. Is ons mens-zijn nog intact, of geldt nu de macht van de sterkste?

Dansers zijn de ideale metafoor voor het menselijke gedrag: ‘de condition humaine’. De belichaming en vertolking van Het Kantelpunt 2020 zijn de performers BAS en Whitney Selina: zij verbeelden via hun lichaamsexpressie hun emoties en gevoelens rondom het thema COVID-19. Hun innerlijke belevingswereld komt samen met de uiterlijke zichtbare wereld; een nieuwe synergetische werkelijkheid ontstaat in beeld.

Vragen die de kijker zichzelf kan stellen bij het zien van de beelden:

– We staan op een kruispunt, welke richting kantelt het op?

– De coronacrisis is een wake-up call, wat zijn de uitdagingen?

– Zal deze tijd leiden tot verbroedering of tot verdere polarisatie?

– Wat is ervoor nodig om vrij van perceptie en interpretatie te zijn?