• Film

Isabouckar! A shout out loud for joy

Isabouckar! A shout out loud for joy
Opening exhibition: Isabouckar! A shout out loud for joy in City Hall The Hague in The Netherlands on 25.01.2016

De werkelijkheid lijkt zo vastomlijnd, het snijvlak en de overlap tussen realiteit en fictie vind ik zeer interessant om te onderzoeken en mee te experimenteren.
Het onderzoek gaat over de uiterlijke zichtbare wereld en de voelbare innerlijke belevingswereld wereld. Beide werelden kunnen een dialoog aangaan, samengaan, contrasteren en conflicteren, daarnaast hebben we te maken met interpretaties van de werkelijkheid.

In de beelden van Isabouckar lopen verhaallijnen en gelaagdheden, de mens staat hierin centraal, waarin dansers betrokken worden en zij met hun innerlijke belevingswereld; gevoelens, emoties en gedachten in contact komen met de uiterlijke zichtbare wereld. Ieder land heeft haar eigen gebruiken, gewoontes en eigenaardigheden.

Iedereen heeft zijn unieke belevingswereld; daarnaast bestaat er een universele menselijke lichaamstaal, waarbij gevoelens en emoties vrijkomen en energieën vrij spel hebben. Dansers zijn de ideale metafoor voor het menselijke gedrag, de condition humaine, en als geen ander in staat dit tot uitdrukking te laten komen via hun lichaamsexpressie. Hun innerlijke belevingswereld komt samen met de uiterlijke zichtbare wereld; een nieuwe synergetische werkelijkheid ontstaat in beeld.

In juni 2013 vertrok ik met bovenstaande zienswijze naar Saint-Louis in Senegal.

Drie professionele Senegalese dansers: Madiba Badio, Aram Gomis en Alioune Diagne vertolken de belichaming van het project: Isabouckar! A shout out loud for joy

Werk waar de danser ‘de condition humaine’ centraal staat: Isabouckar! (Senegal, 2013), Primary (Nederland, 2016), Schijnbaar onzichtbaar (Nederland, 2016) Kamigakari (Japan, 2018), Het Kantelpunt 2020 (Nederland, 2020).