Archieven

Syrian Family Ghadban

Op 13 juli 2014 landt de gevluchte Syrische familie Ghadban, vader Aiman (39) moeder Amneh (28), dochter Laian (8) zonen Mahmoud (6) en Abadi (3) op Schiphol.
Zij vluchtten uit hun woonplaats Al-Tal in Syrië op 23 september 2012 via de bergen de grens over. Na omzwervingen door verschillende landen komen ze in Libië terecht waar zij 1,5 jaar zullen verblijven. Ze besluiten te vluchten omdat Aiman zijn leven niet meer zeker was doordat hij enerzijds zich niet wilde aansluiten bij het Vrije Syrische leger en anderzijds ook voor zijn leven vreesde door het leger van Assad. Amneh’s vader werd opgepakt door het Syrische leger en niet meer teruggezien en Aimans zwager en diens familie werden gedood door de troepen van Assad. Met valse paspoorten en visa komen ze vanuit Griekenland naar Nederland.
Aangekomen in Nederland vragen zij asiel aan en komen terecht in de asielprocedure. In vier verschillende azc’s verblijft de familie. Het laatste azc is in Grave waar ze op 6 februari 2015 via een brief van de IND een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd ontvangen. Op 19 juni 2015 vertrekt de familie vanuit het azc naar hun huidige huurhuis in Sassenheim. De familie volgt het nieuws in Syrië via het journaal en via Facebook . Met familie en vrienden houden ze contact via Skype en Whatsapp. De familie is dankbaar dat ze in Nederland woont, ze voelen zich veilig en ze wonen in een prettige buurt. Daarnaast vinden ze veel zaken moeilijk: ze spreken de taal nog niet goed, ze ervaren dat de omgang en gebruiken hier anders zijn en ze ervaren onzekerheden. Ze zouden graag teruggaan naar Syrië als Assad verdreven is en wanneer het daar veilig is. Ze geven wel aan dat het in de toekomst wellicht lastig voor hen wordt terug te gaan naar Syrië wanneer er jaren verstrijken en de kinderen hier verder opgroeien. Bovenstaande tekst heeft de familie Ghadban mij verteld.