2023

Versteend Westland

Het idee voor het project Groene Impact is ontstaan vanuit de berichtgeving: Westland is versteend en staat daarmee op nummer twee van meest versteende gemeentes van Nederland, dit blijkt uit het rapport ‘Stad van Steen?’ van milieuorganisatie Natuur en Milieu uit 2022.

Het weer in Nederland neemt steeds extremere vormen aan, de overlast van hevige regenbuien en lange periodes van droogte nemen toe. Een versteende omgeving geeft bij hoge temperaturen hittestress en bij hevige regenval ontstaat wateroverlast, het riool raakt overbelast. Verstening is ook een van de belangrijkste oorzaken voor de achteruitgang van vogels en insecten in de bebouwde kom. Wanneer er voldoende groen aanwezig is kan water haar doorgang vinden. Tijdens warme zomers bieden planten en bomen mens en dier verkoeling. Bewezen is dat voor het welzijn van bewoners een groene omgeving van groot belang is; de natuur is goed voor het immuunsysteem en zorgt voor rust en ontspanning.

In het Westland zijn nu nog vele (voor)tuintjes betegeld en toont de situatie van verstening. Het Westland staat bekend om haar kassen waarin bloemen, planten en groenten veelal op kunstmatige wijze groeien en voor consumptie worden verkocht. Het Staelduinse bos en de duinen en de zee zijn plekken waar de Westlander naartoe kan om zich te laten omringen door de natuur, maar de ruimte voor de natuur is beperkt.

In het fotoproject komen de verstening en de natuur in het Westland naar voren. Met het project beoog ik het belang van een gebalanceerde leefomgeving in een veranderend klimaat.

*Het project Groene Impact is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Westland vanuit de subsidieregeling Cultuurimpuls Corona Westland.

 

Tentoonstelling Groene Impact

Hofboerderij in Wateringen

1 juni 2024 – 30 juni 2024

 

Versteende tuintjes in Monster (Westland)

Foto op steen 20 x 30 cm gerealiseerd.

 

 

 

Groene Impact tijdens de Dag van de Duurzaamheid

 event Westland Doet Duurzaam

Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober 2023, toont Groene Impact in het World Horti Center.

 

Actie tegelswippen

 

Met de actie tegelswippen werden vele stenen uit de tuin afgeleverd bij een verzamelpunt in Haaglanden.

 

Natuurafdruk op steen (cyanotype)
Formaat: 15 x 19,5 cm.
Formaat: 19,5 x 19,5 cm